AngolNyelvvizsgÁsz, RitaMódszer

Christmas creep

2020.12.18.

A Christmas creep definíciója

Főnév [megszámlálhatatlan]

Azt a tendenciát írja le, hogy a karácsonyi dekorációkat, reklámokat és termékeket minden évben egyre korábban kezdik kitenni/felhasználni – nemcsak az üzletek!

2006. augusztus 9-én például ez jelent meg a Daily Mailben:
„Az évnek még több mint harmada előttünk állt, a nyári szünet javában zajlott, de a Harrods beindította karácsonyi kampányát…. A Selfridges ragaszkodik ahhoz, hogy a vásárlók már vágynak a száncsengők csilingelésére, hóra és ajándékötletekre annak ellenére, hogy karácsony előtt 143 nappal indul kampányuk. … A „karácsony terjeszkedése/ kúszása/araszolása/lopakodása”, mint jelenség, az összes nagyobb kereskedelmi cégnél megfigyelhető.”

A Christmas creep háttere

A Christmas creep kifejezést először a nyolcvanas évek közepén alkalmazták, bár mostanában sokkal többet lehet hallani, valószínűleg a mission creep kifejezés későbbi megalkotása miatt.

A mission creep az a jelenség, amikor egy projekt túlterjeszkedik az eredeti céljain, főleg akkor használják, amikor ennek nemkívánatos következményei is vannak.

Először 1993-ban használták a kifejezést az ENSZ szomáliai békefenntartó missziója kapcsán. Bár eredetileg katonai (had)műveletekre értették, mára különböző politikai és közigazgatási ügyek kapcsán kerül szóba a mission creep.

További kifejezések szülőanyja…

Más kifejezéseket is alkottak a fentiek mintájára.

Ad creep: nem hagyományos helyeken és tárgyakon megjelenített reklám, pl. gyümölcsön, nyilvános WC-n és szemeteskukán.

Function/functionality creep: ha egy meghatározott célra tervezett tárgy vagy eljárás egy másik célt szolgál, amelyre nem szánták.

Season creep: a korábban beköszöntő (tavaszi) időjárás és a globális éghajlatváltozás okozta kilengések az évszakok időjárásában.

 

További részleteket itt olvashatsz.

Ha angolul szeretnél tanulni nálam,

akkor azt javaslom, hogy töltsd ki a szintfelmérőt itt, és utána beszéljünk a részletekről.

 

Egyébként ezen az űrlapon keresztül is felvehetjük a kapcsolatot.

Kapcsolat
crossmenuarrow-down