AngolNyelvvizsgÁsz, RitaMódszer

A Collins Év Szava: lockdown

2020.12.04.

A Collins angol szótár (Collins English Dictionary) 1819 óta létezik és 2013 óta állítja össze évente (nyelvészek és jeles szakértők bevonásával) a 10 legnagyobb figyelmet kapott szót – és természetesen ezek közül megválasztja az Év Szavát (Word of the Year).

Idén a lockdown (magyarul a lezárás helyett inkább a karantén szót használtuk a helyzetre) lett az Év Szava. Hogyan jött ez ki? Nézzük meg a részleteket!

A Collins Corpus 4,5 milliárd szót tartalmazó nyelvi adatbázis, amely weboldalakról, könyvekből és újságokból származó írott anyagokat, valamint rádióból, televízióból és beszélgetésekből származó hanganyagokat tartalmaz. Kimutatásuk szerint a lockdown szó használata 6000%-kal nőtt az elmúlt évben. 2019-ben 4000 előfordulást rögzítettek, 2020-ban ez meghaladta a negyedmilliót!

Helen Newstead, a Collins tanácsadója szerint „A nyelv tükrözi a körülöttünk lévő világot, és 2020-ban a globális járvány uralta a közéletet. Azért választottuk a lockdown-t az év szavának, mert több milliárd ember közös élményét testesíti meg: a karantén befolyásolta a munkavégzést, a tanulást, a vásárlást és a társasági érintkezés lehetőségeit.”

Több, járvánnyal kapcsolatos szó is van a top 10-ben!

Egyéb járványhoz kapcsolódó szavak is beketültek a top 10-es listába: coronavirus (koronavírus), social distancing (társadalmi távolságtartás), self-isolate (kb. önkéntes karantén), furlough (Dióhéjban: a dolgozók munkahelyük megtartása mellett az állam által fizetett „szabadságon” vannak, az állam a munkabérük egy részét átvállalja. Nagy Britanniában ez 80%.), key worker / keyworker (kb. kulcsfontosságú dolgozó.

Az év szava = WOTY
Tipikusan ilyenek az egészségügyi, az oktatásban, a tömegközlekedésben dolgozó emberek).
 
Ez utóbbi kifejezés előfordulása hatvanszoros növekedést mutatott az előző évhez képest, amely jól muttja, hogy milyen fontos ezeknek a foglalkozásoknak a társadalmi szerepe.
 
A BLM a Black Lives Matter kifejezés rövidítésére szintén felkerült a listára. A Collins Szótár „faji indíttatású erőszak és elnyomás ellen kampányoló mozgalom” leírással határozta meg jelenését. 581% -kal nőtt a kifejezés használatának mennyisége az év során.

A Collins Év Szava 10-es lista és definícióik

coronavirus (főnév): bármilyen olyan  RNS-t tartalmazó vírus, amely a légzőszervek fertőző betegségeit okozhatja, beleértve a COVID-19-et is. Nevüket az elektronmikroszkópos felvételeken látható koronaszerű megjelenésük miatt kapták.

furlough (főnév): az alkalmazottak ideiglenes elbocsátása, általában azért, mert nincs elég munka a foglalkoztatásukhoz; (ige) ideiglenesen elbocsátani (személyzet). Eredete: holland verlof, = ver (-ért) és lof (elmegy, elhagy); valamint svéd  förlof szavak.

key worker vagy keyworker (főnév): a társadalom működése szempontjából elengedhetetlennek számító szakma alkalmazottja, például tanárok, rendőrök, egészségügyi dolgozók, bolti dolgozók stb.

lockdown (főnév): szigorú korlátozások bevezetése az utazásra, a társadalmi kapcsolatokra és a nyilvános terek használatával kapcsolatban.

Megxit (főnév): Sussex hercegének és hercegnéjének visszavonulása a királyi feladatok teljesítésétől, amelyet 2020 januárjában jelentettek be. A Brexit szó mintájára alkották a kifejezét a Meghan névből és az exit szóból.

mukbang (koreai főnév): olyan videó vagy webes közvetítés, amelyben a műsorvezető nagy mennyiségű ételt eszik meg a nézők szórakoztatására. A meogneun (evés) és bangsong (sugárzás) szavakból alkották.

self-isolate (ige): ha valaki önszántából karanténba vonul, mert feltételezi, hogy fertőző betegségben szenved.

social distancing (főnév): egy bizonyos távolság megtartása önmagunk és más emberek között annak érdekében, hogy csökkentsük a fertőzés esélyét.

TikToker (főnév): olyan személy, aki rendszeresen oszt meg vagy jelenik meg a TikTok videóiban.

 

A témáról részletesebben is olvashatsz ezeken a linkeken:

Lockdown named word of the year by Collins Dictionary

The Collins Word of the Year 2020 is…

Ha angolul szeretnél tanulni nálam,

akkor azt javaslom, hogy töltsd ki a szintfelmérőt itt, és utána beszéljünk a részletekről.

 

Egyébként ezen az űrlapon keresztül is felvehetjük a kapcsolatot.

Kapcsolat
crossmenuarrow-down