AngolNyelvvizsgÁsz, RitaMódszer

Doll up

2021.03.19.

A doll up definíciója és eredete

„Felbabázza” magát, felcicomázza magát, egyértelműen onnan származik a kifejezés, hogy egy szép babára szeretne valaki hasonlítani.

A doll up jelentésének árnyalatai a különféle szótárakban

A legelső jelentésárnyalatot a Collins szótár és az Oxford Learner’s Dictionary képviseli, itt csak a kiöltözik szerepel.

  • Are you getting dolled up for the party?

A Macmillan Dictionary definíciója már jobban közelíti a mai jelentésárnyalatokat. Magyarul kb. kicsinosítja magát – ebben már jóval több van, mint a kiöltözés jelentésben: to make someone or yourself look attractive for a special occasion.

A Merriam-Webster szótár szerint egyik jelentése az, hogy kiöltözik, másik pedig az, hogy „feldob” valamit, például egy átlagos ételt valamilyen díszítéssel.

  • To doll up that campfire treat, Dieguez recommended adding a strawberry or roasting some sugary marshmallow Peeps.

Ez a mondat már egy 2020-as cikkben jelent meg, és arról szól, hogyan dobhatjuk fel a Covid-nyaralást egy kis kerti táborhangulattal…

Így elérkeztünk a jelenhez: manapság még szélesebb az értelmezése a kifejezésnek: azt is jelenti, hogy a közösségi médiában megosztott képeit photoshoppolja, filterezi valaki, hogy a lehető legjobban nézzen ki.

A DailyMail cikkében itt éppen arról írnak, hogy egyre több felkapott TikTok-sztár és influencer mutatja meg magát mindenféle extrák nélkül, sőt néha kifejezetten előnytelen grimaszokat vágva:

  • The hilarious trend started when self-proclaimed ‘cat fish’ Grace Keeling, from Nottingham, shared a video of herself poking fun at how different she looks while dolled up for an Instagram selfie, compared to when she’s relaxing at home in bed. 

A doll up változatai

get dolled up

doll somebody / yourself up

Hogyan jelenik meg ez a kifejezés a gyakorlatban?

Gyakrabban előfordul, mint gondolnánk! Ruhás webáruház, sminktanácsadás, több olyan cég is van, amely ilyen domainnévvel rendelkezik, például dolledupstudios.com. Van ilyen hashtag az Instagramon…

Szóval ha véget érnek a szigorítások és szabad a pálya, lehet menni bulizni: Let’s get dolled up!

Doll up, mint cégnév
doll up: találatok a Google-ben

Ha angolul szeretnél tanulni nálam,

akkor azt javaslom, hogy töltsd ki a szintfelmérőt itt, és utána beszéljünk a részletekről.

 

Egyébként ezen az űrlapon keresztül is felvehetjük a kapcsolatot.

Kapcsolat
crossmenuarrow-down