AngolNyelvvizsgÁsz, RitaMódszer

Felkészülés a B2 (vagy C1) szintre

(angol nyelvvizsga, érettségi, biztos munkahelyi nyelvtudás)

Itt leírom, hogyan készítelek fel az igazán ütős nyelvtudásra B2 szinten, vagyis nemcsak arra, hogy átmenjél a nyelvvizsgán, hanem arra, hogy olyan tudásod legyen, amellyel bátran megállhatod a helyedet bármilyen munkahelyi környezetben vagy külföldi munkavállalásnál, tanulásnál is. (Külföldi egyetemi tanuláshoz angol nyelven valószínűleg a B2-nél magasabb szintű nyelvtudásra van szükség, erről az intézmény honlapján tájékozódhatsz.)

A leírtak ugyanúgy érvényesek C1 szint esetén is, annyi a különbség, hogy a megadott gyakorlókönyv vonatkozó kötetét használjuk.

A stratégia három részfolyamatból áll.

  1. Nyelvtani rendszerezés, fejlesztés
  2. Szókincsfejlesztés
  3. Vizsgafelkészülés

Az egyéni oktatás mellett, ahol eldönthetjük, hogy milyen kombinációban és ütemezés szerint haladunk, lehetőséged van tanulótárssal kisebb csoportban is haladni, az előnyökről, hátrányokról az Árak menüpontban olvashatsz.

A tanulási lehetőségeket ONLINE formában biztosítom, hogy bárkinek elérhető legyen a RitaMódszer™ földrajzi korlátok nélkül!

A fenti részfolyamatokat külön modulokba rendeztem. A három modul egymástól függetlenül is kezelhető. Választhatod például, hogy a nyelvtan után csak a vizsgafelkészítésre fókuszáljunk, és a szókincsfejlesztést egyedül oldod meg.

Egy másik lehetőség, hogy a nyelvtani rendszerezés közben belekezdünk a szókincsfejlesztésbe is.

A legjobb eredményt azonban a teljes tanulási folyamat végén érheted el.

1. A B2 szinten elvárt angol nyelvtani tudás

Angol nyelvvizsgafelkészítés B2 szintre
Rendszerezzük, gatyába rázzuk az eddigi tudásodat és a hiányokat pótoljuk.

A nyelvtani tudás az a kapocs, ami összeköti a szókincs elemeit egy összefüggő hálózattá (erről ebben a videómban volt szó) , így nem érdemes addig szókincsről, beszélgetésről, fogalmazásról, fordításról beszélni, amíg a nyelvtani játékszabályokkal nem vagyunk tisztában.

Ezért először a nyelvtani rendszerezésre van szükség.

A nyelvtani rendszerező oktatáshoz a Destination B2 Grammar & Vocabulary könyvet használjuk, de ebben nemcsak nyelvtani gyakorlást találsz, hanem a B2-es szinthez tartozó szókincs is helyet kapott benne.
Miből áll az angol B2 nyelvtani rendszerező modul?
⇒ Órán átvesszük a RitaMódszer™ segítségével az adott nyelvtani témakört, összevetjük az angolt a magyarral: magyar-angol példamondatokkal könnyebben megjegyezhető, hogy mik az eltérések a két kultúra gondolkodásában, hogyan feleltethetjük meg egyiket a másiknak.

Gyakorlásként először a Destination B2 Grammar & Vocabulary könyv gyakorlatait érdemes megcsinálni, majd a magyar mondatfordításokat.

⇒ A következő óra elején közösen ellenőrizzük a házit, megbeszéljük, mi sikerült jól, mi, miért volt téves vagy vannak-e különböző megoldási lehetőségek.
Mennyi idő szükséges az elvégzéséhez?
Az induló tudásodtól és a haladás ütemétől függően 20-25 alkalom.
Mennyi időt szánjak a tanulásra a tanórákon kívül?
A nyelvtani rendszerezés sok tanulással jár, hiszen több év munkáját sűrítjük néhány hónapba!

Egy közös tanóra után több óra otthoni tanulással számoljál, nem lehet a házit fél óra alatt összedobni.

Az elején kifejezetten lassan haladjál, hogy beletanulj a RitaMódszer™ alkalmazásába. Később már gyorsabban fog menni miden, de akkor is szükséges lesz több óra, ha igazán jól akarod csinálni!
Bírom a tempót, szeretnék intenzívebben haladni!
Mint az előző pontban írtam, egy-egy 120 perces alkalomhoz több órányi otthoni tanulás társul. Ritkán találkozom olyan tanítvánnyal, aki iskola vagy munka mellett ennél is több időt tudna angoltanulásra szánni. Részemről a maximum heti 2×2 órás foglalkozás már intenzívnek számít.

Gondold át, hogy az órák között hetente kétszer is tudsz-e szánni több órát a házi feladatra!
szintfelmérő angol nyelvvizsgához

2. Az angol szókincs bővítése a B2 szinten elvártra

Amikor már biztos nyelvtani tudással rendelkezel, következhet a szókincs felépítése, bővítése, különös tekintettel a vizsgákon előforduló feladattípusok gyakorlására.

Közben szót ejtünk a jó fogalmazás fortélyairól (szóban és írásban), így beszélgethetünk a „társalgási témákról” és gyakorolhatjuk a fogalmazásokat, fordítást.

A szókincsfejlesztő modulhoz a Destination B2 Grammar & Vocabulary könyvnek a „másik felét” használjuk. (Az első felét a nyelvtani rendszerezésnél használtuk.)
Hogyan épül fel a B2 angol szókincsfejlesztő modul?
⇒ Órán átvesszük az adott társalgási témakör szókincsét, kitérek a fontos vagy kényes pontokra. Ehhez kapcsolódódnak házi feladatként a Destination B2 Grammar & Vocabulary könyv feladatai. Ezen kívül mindenképpen kell valamilyen fogalmazást is írni.

⇒ A következő óra elején közösen ellenőrizzük a házit a munkafüzetben,

⇒ átbeszéljük a fogalmazásokat (mi sikerült jól, hogyan lehetne javítani stb.),

⇒ beszélgetünk az adott adott témakör kapcsán.
Hány alkalom szükséges ehhez a modulhoz?
Körülbelül 15 alkalom általában elég.
Mennyi időre van szükség a tanórákon kívül?
A szókincsnek “ülepedni” kell! Egy szódolgozatra ugyan be lehet magolni sokat egyik napról a másikra, de az el is fog illanni hamar az agyunkból. A szavak akkor maradnak meg jobban, ha mondatokba foglaljuk, ízlelgetjük őket, és időt adunk nekik.

A jó fogalmazáshoz is idő kell.

A tanóra után több óra otthoni tanulásra lesz szükséged!
Itt is lehet intenzívebben haladni?
Mint az előző pontban írtam, egy-egy 120 perces alkalomhoz több órányi otthoni tanulással kell számolni. Ráadásul, ha közben a nyelvtani rendszerezést is csináljuk... Nem tartom túl reálisnak.

3. Tippek és trükkök a nyelvvizsgához

Ha nyelvvizsgát szeretnél tenni, akkor a harmadik elem a felkészülési folyamatban a különböző feladattípusoknak a gyakorlása.

Vegyes feladatokat, feladattípusokat oldunk meg, és főleg arra fókuszálunk, azt gyakoroljuk, hogy mire figyeljünk az adott típusfeladatnál, a magnós szövegértés során, a fogalmazásnál stb. Miről beszéljünk/írjunk, ha az adott témáról semmi nem jut az eszünkbe? Milyen sorrendben haladjunk, hogyan segíthetjük a koncentrációnkat?

Erre elég néhány alkalom.

A megfelelő technikával jelentősen javíthatjuk az eredményünket – amin akár a vizsga sikeressége is múlhat!

Ha egyénileg tanulsz vagy a tanulók közül mindenki ugyanazt a nyelvvizsgát szeretné letenni, akkor természetesen lehetőség van arra, hogy egy konkrét nyelvvizsgának a felkészítő kiadványából gyakoroljunk. Ez általában több időt vesz igénybe, kb. 10 alkalommal számolhatunk.

Ha angolul szeretnél tanulni nálam,

akkor azt javaslom, hogy töltsd ki a szintfelmérőt itt, és utána beszéljünk a részletekről.

Ezen az űrlapon keresztül is felvehetjük a kapcsolatot.

Kapcsolat
starcrossmenuchevron-downarrow-down