AngolNyelvvizsgÁsz, RitaMódszer

Infodemic

2020.10.02.

Definíció

Túl sok információ egy problémával kapcsolatban, amely ráadásul néha helytelen, és így hátráltathatja a megoldás megtalálását (főnév, megszámlálható /noun, countable).

További alakjai, változatai

Melléknévként is használják, valamint megjelent főnévként az infodemiology szó, amely olyan kutatási területet jelöl, amely feltárja, hogy az egészségügyi információk és a kapcsolódó internetes keresések hogyan függenek össze a közegészséggel.

Infodemic a gyakorlatban

“A 25 ° C feletti külső hőmérséklet megakadályozza a betegséget.”
“Ha tíz másodpercig visszatartja a lélegzetét köhögés nélkül, akkor nem beteg.”
“Az 5G mobilhálózatok képesek továbbítani a vírust.”
“Az erős paprika az ételben megvédheti Önt.”
“A házi legyek és a szúnyogok terjesztik a fertőzést.
 
Bár némelyik állítás teljes hülyeségnek tűnik, ezek valós példák arra, milyen “tudományos” elméletekkel bombázzák az embereket az interneten az utóbbi hónapokban.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) igazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus 2020 februárjában, egy konferencián kijelentette: „Nem csak egy járvánnyal harcolunk; infodémiával harcolunk.”

A következő hetek történései alátámasztották szavait. Az emberek nehezen válogatják ki a rájuk zúduló információ-áradatból a hiteles adatokat, amelyek segíthetnének átvészelni ezt a nehéz időszakot.

Háttér

A kifejezést nem most találták ki, 2003, a SARS járvány kitörése óta van jelen az angol nyelvben.

Az information és epidemic szavakból ollózták össze.

Az epidemic (járvány) szó eredete a 17. század elejére nyúlik vissza, először melléknévként jelent meg. A főnév körülbelül száz évvel később keletkezett. A görög epi (= ‘valamin’) és a demos (= ’emberek’) kombinációjából származik. Ennek megfelelően a súlyosabb pandemic (világjárvány) a görög pan-ból eredeztethető, ennek jelentése „minden”, azaz „mindenkit érintő”.

Még egy kapcsolódó kifejezés: infobesity

Az information + obesity (kövérség) szavakból állították össze, és arra utal, amikor az online információk “túlzott fogyasztása” egyfajta információs-túlterhelést eredményez.

További részleteket itt találsz erről a kifejezésről.

Ha angolul szeretnél tanulni nálam,

akkor azt javaslom, hogy töltsd ki a szintfelmérőt itt, és utána beszéljünk a részletekről.

 

Egyébként ezen az űrlapon keresztül is felvehetjük a kapcsolatot.

Kapcsolat
crossmenuarrow-down