AngolNyelvvizsgÁsz, RitaMódszer

Könnyített olvasmányok

2022.05.05.

Sokaknak rossz emlékeik vannak az idegen nyelvű olvasnivalókról, jómagam is belebuktam ifjú koromban abba, amikor egy angol krimit elkezdtem olvasni, és minden második szót ki kellett szótáraznom.

Egy oldal elolvasása és minden második szó kiszótárazása után teljesen elegem lett és feladtam az egészet!

Könnyített olvasmány: barát!

Nem kell ennek így lennie! Az olvasás nagyon hasznos gyakorlási módszer arra, hogy elmélyítsük a tanultakat. Egyrészt, amikor felfedezzük azokat a nyelvtani elemeket, amelyeket órán tanultunk: felismerjük, hogy miért ott, miért úgy alkalmazzuk őket.

Illetve lehetőségünk van új szavakat is megtanulni. Ezek sokkal gyorsabban és könnyebben rögzülnek, ha egy kellemes olvasmány szövegkörnyezetében találkozunk velük.

Legfontosabb: megfelelő szintet válasszál!

Próbálj meg beleolvasni a könyvbe, vagy nézd meg, hogy milyen nyelvtani elvárások vannak az egyes szinteken (egyes kiadók oldalain ez fel van tüntetve).

A Pearson oldalán több lépésből álló segédlet, szintfelmérők, szint-táblázatok vannak, amelyek segítenek a szintfelmérésben.

Akkor megfelelő a szint, ha

az egész cselekményt követni tudod, oldalanként csak néhány ismeretlen szó/kifejezés van, és akár még a kiszótárazásuk nélkül is megérted a történetet.

végtelen választék

Olvass, hhallgass könnyített olvasmányt!

Találsz érdeklődési körödnek megfelelőt!

Megtalálhatod a népszerű regényeknek az egyszerűsített változatait, mint mondjuk a Tom Sawyer vagy az Értelem és érzelem.

Találhatsz természettudományos sorozatokat.

Híres emberek életéről szólókat.

Kifejezetten erre a célra írt, izgalmas sztorikat, természetesen külön gyerekeknek és felnőtteknek.

Sőt! Választhatsz amerikai vagy brit angol verziót, esetleg e-könyvet.

Sok könyv végén még afféle „munkafüzet” is van, amellyel gyakorolhatod a megszerzett tudásodat.

Érdeklődési körök szerint

 termeszettudományos könnyített olvasmány graded readers híres emberekről

Nem csak kezdőknek!

Az is egy tévhit, hogy ezek csak kezdőknek valók, mert a profi szintig találhatunk könnyített olvasmányokat akár felsőfokú szinthez is.

CD vagy letölthető MP3

Nagyon sokhoz tartozik CD, vagy manapság már inkább a kiadó weboldaláról lehet letölteni MP3-ban a hanganyagot, ami által nemcsak a kiejtést tudod gyakorolni, de akár kocogás közben is tudsz, ha nem is olvasni, de angolt hallgatni és gyakorolni.

Olvasni + hallgatni: együtt a legjobb

Az olvasást semmiképp ne hagyd ki, hiszen a helyesírást csak ezáltal tudod gyakorolni – ami az angolban tudjuk, hogy nagyon macerás! A legjobb kombó az, amikor olvasol és hallgatod hozzá hanganyagot, hiszen ilyenkor egyszerre rögzül a helyesírás és a kiejtés is.

A sikerélmény rajtad múlik

Sokféle lehetőség:érdeklődés, kor stb. szerint

Drágaszág!

Sajnos tény, hogy ezek a könnyített olvasmányok sok esetben vékony kis füzetkék – hasonlóan a magyar pénztárcákhoz – az áruk viszont elég borsos! Arra bíztatlak, hogy fogj össze a barátaiddal és hozzatok létre akár egy cserebere könyvklubot: mindenki megvesz egy könyvet és utána körbeadjátok. Így kisebb beruházás, nagyobb haszon. Antikváriumban, online is érdemes nézelődni, bár így sajnos kisebb az esélye, hogy pont azt találod meg, ami téged érdekel.

YouTube-on is vannak

Megsúgom, ott is találsz könnyített olvasmányokat: a videón látod a könyv lapjait, tehát olvashatod is, és természetesen hallhatod is hozzá a hangot is.

A sikerélmény szárnyakat ad!

Állandó probléma, hogy tanulóként nem érezzük az értelmét, a hasznát a tanulásnak. Ha elmondhatod magadról, hogy KIOLVASTAM EGY KÖNYVET ANGOLUL! – legyen az bármilyen könnyített is – fantasztikus sikerélménnyel tölt el, és lendületet ad a folytatáshoz.

Nekem elhiheted, kipróbáltam! 😉

Hasznos linkek

Mellékelem a legnagyobb nyelvkönyvkiadóknak az online felületeit, ahol tájékozódhatsz a könnyített olvasmányokról.

Pearson

Oxford

Cambridge

Macmillan

Penguin könyvkiadó

Ha angolul szeretnél tanulni nálam,

akkor azt javaslom, hogy töltsd ki a szintfelmérőt itt, és utána beszéljünk a részletekről.

 

Egyébként ezen az űrlapon keresztül is felvehetjük a kapcsolatot.

Kapcsolat
crossmenuarrow-down