AngolNyelvvizsgÁsz, RitaMódszer

Manspreading

2021.01.22.

Definíció

Főnév, megszámlálhatatlan

 ≈ “férfiterpesztés”, “férfiterpeszkedés”

A manspreading (vagy man-sitting) az a gyakorlat, amikor férfiak főleg egy tömegközlekedési eszközön szétterpesztett lábakkal ülnek, és így több helyet foglalnak el.

manspread: ige

manspreader: az ember, aki így viselkedik

A manspreading megjelenése, háttere

Az első manspreading-ellenes kampány a Tumblr közösségi felületen bontakozott ki 2013-ban, maga a kifejezés pedig egy évvel később jelent meg. Sokan bírálták ezt a mozgalmat amiatt, hogy a nyilvános megszégyenítés eszközévé vált, ugyanis rengeteg olyan képet tettek közzé, amelyeken a személyek beazonosíthatók voltak.

Bár magát a kifejezést is kritizálták mind feminista, mind férfijogi aktivisták, az OxfordDictionaries.com 2015 augusztusában felvette szótárába mint új szót.

Van, aki szerint a manspreading metaforaként is értelmezhető: a férfiak nagyobb helyet követelnek maguknak a társadalomban…

Amellett, hogy ez az ülésmód kényelmesebb a férfiaknak, szakértők szerint dominanciát is sugározhat a nők felé.

Manspreading a tömegközlekedési eszközökön

Először 2014-ben, a New York-i tömegközlekedési eszközökön indítottak kampányt a „szerényebb testtartás” ösztönzésére. Több város is követte a példát kisebb-nagyobb sikerekkel. 2017-ben Madridban is volt ilyen kezdeményezés.

manspreading a közlekedési eszközökön...

Jelzés a madridi tömegközlekedési eszközökön

Szexista megközelítés?

A manspreading elleni kampányokat azért is kritizálták, mert nem foglalkoztak a nők hasonló viselkedésével. A férfijogi csoportok a kifejezés nemi jellegét emelték ki. Szerintük az antiszociális magatartás a közlekedésben az egyén viselkedési kultúráját tükrözi, nem pedig a nem kérdése. Rámutattak arra, hogy a nők is hajlamosak egynél több helyet elfoglalni, amikor táskákat pakolnak maguk mellé (ezt she-baggingnak hívják, erről is lesz egy bejegyzés).

Bármi legyen is az álláspontunk a témával kapcsolatban, egy biztos: ma is tanulhattál egy igen szemléletes, új szót angolul, amelynek nincs magyar fordítása!

A Wikipediában is olvashatsz többet a témáról.

Vagy ebben a cikkben...

Ha angolul szeretnél tanulni nálam,

akkor azt javaslom, hogy töltsd ki a szintfelmérőt itt, és utána beszéljünk a részletekről.

 

Egyébként ezen az űrlapon keresztül is felvehetjük a kapcsolatot.

Kapcsolat
crossmenuarrow-down