AngolNyelvvizsgÁsz, RitaMódszer

Pod slurping

2020.09.17.

Definíció

Adatok jogosulatlan másolása a számítógépről egy kis tárolóeszközre, például iPodra.

További alakjai, változatai

Fogalom: pod slurping, podslurping

Személy: pod slurper (megszámlálható / countable)

Ige: pod slurp (tárgyas / transitive)

Háttér

A pod slurping által jelentett biztonsági kockázatot először 2005-ben ismerték el, amikor Abe Usher, az amerikai Sharp Ideas biztonsági tanácsadó cég szakembere, kidolgozta a slurp.exe nevű másolási programot, hogy bizonyítsa elméletét.

Usher bemutatta, hogy körülbelül 100 MB üzleti adatot lehet kinyerni két perc alatt, és így egy 60 GB-os iPod képes volt tárolni egy közepes méretű vállalat összes dokumentumát.

A data slurping (vagy néha egyszerűen slurping) kifejezést ma már általánosan használják az üzleti adatok jogosulatlan másolására bármilyen hordozható eszközről legyen is szó.

A slurp ige a 17. század közepén érkezett az angol nyelvbe a hollandból. Hagyományos jelentését a Macmillan English Dictionary úgy írja le: „hangos szívó hangokat adni, amikor valamit iszunk”, magyarul leginkább szürcsölésnek fordíthatnánk.

Mi köze a takarítóhoz?

Az ipari kémkedésnek ezt a formáját könnyen lehetett úgy végezni, hogy valaki takarítóként surrant be egy irodába munkaidő után, és a bekapcsolva hagyott számítógépről így mentette le az információkat néhány perc alatt.

A másik lehetőség az volt, hogy a takarítót fizették le a feladat végrehajtására: hiszen mindez nem igényelt különösebb szaktudást.

Nem véletlen, hogy azóta elterjedt a fiókok jelszavas védelme, és az, hogy ha elmész a helyedről, zárold a gépedet!

Most már azt is tudod, hogy ilyenkor a pod slurpertől véded a céges adatokat!

Ha angolul szeretnél tanulni nálam,

akkor azt javaslom, hogy töltsd ki a szintfelmérőt itt, és utána beszéljünk a részletekről.

 

Egyébként ezen az űrlapon keresztül is felvehetjük a kapcsolatot.

Kapcsolat
crossmenuarrow-down