AngolNyelvvizsgÁsz, RitaMódszer

Staycation

2021.06.18.

A staycation vagy stay-cation jelentése

A staycation egy olyan nyaralás (szabadság), amikor nem utazunk el hosszabb időre, hanem a lakóhelyünkről kiindulva szervezünk rövidebb programokat.

A pandémia alatt kifejezetten elterjedtté vált Magyarországon is a staycation. Olyan emberek is kirándulni jártak a lakhelyük környékére, akik valószínűleg előtte sosem tették ezt.

Ugyan szerencsésen enyhült a járványhelyzet, és jobban lehet már utazni, valószínűnek tartom, hogy ennek ellenére anyagi és egyéb okokból a staycation továbbra is népszerű marad mind Magyarországon, mind világszerte!

A staycation hátrányai

Vannak ilyenek is! Az emberek könnyen beleesnek abba a hibába, hogy „csak beugrom a munkahelyre”, „csak megnézem az emailjeimet”, illetve a munkahelyről is megkeresik különböző „apró” kérésekkel, „ha már úgyis otthon van”.

Ha valaki elutazik a szabadsága alatt, akkor ezek a hatások könnyebben kiküszöbölhetők. Persze csak egy kis akaraterő kell ahhoz, hogy ez a staycation esetében is megvalósuljon: irányítsd át/kapcsold ki a céges telefont, ne nézd meg a céges emaileket, és még véletlenül se menj a munkahelyed közelébe!

A staycation eredete

A szó egyértelműen a stay = marad és az amerikai angolban használatos vacation =nyaralás, szabadság szavak összevonásából keletkezett. Ennek ellenére a brit angolban is villámgyorsan elterjedt. Először a 2000-es évek elején bukkant fel a kifejezés, de igazán gyakran 2008 körül kezdték használni, hiszen a gazdasági válság hatására az emberek olcsóbb pihenési lehetőségeket kerestek.

Néhány példa 2008-ból:

Staycations have become more and more common. Not everyone has the time or money to invest in a long faraway trip. Staying close to home is good for the economy, and probably a lot safer.’

Tribune Express, Canada, 2008. augusztus 1.

Staycationers may be reason for increase of visitors at museum … The National Liberty Museum saw a 25 percent spike in visitorship in the first six months of the year.’

Philadelphia Business Journal,  2008. augusztus 1.

Végül pedig egy vadiúj cikk címe 2021. június 5-én:

Who needs a foreign holiday anyway? Staycationers enjoy Bournemouth and Blackpool sun as temperatures soar to 77F – while Ibiza is shrouded in rain and cloud

DailyMail

Kapcsolódó kifejezések

staycationer [countable] – a személy, aki ezt csinálja

staycationing [uncountable] – elvont fogalom

 

A vacation szót mással is összekapcsolták már, erről ebben a bejegyzésben olvashatsz.

 

Többet is olvashatsz a staycation kifejezéssel kapcsolatban itt

Ha angolul szeretnél tanulni nálam,

akkor azt javaslom, hogy töltsd ki a szintfelmérőt itt, és utána beszéljünk a részletekről.

 

Egyébként ezen az űrlapon keresztül is felvehetjük a kapcsolatot.

Kapcsolat
crossmenuarrow-down